Wet van Opstelten pakt identiteitsfraude harder aan

Wet van Opstelten pakt identiteitsfraude harder aan

12 mei

Op 1 mei treedt de wet van minister Opstelten in werking die het mogelijk moet maken om alle vormen van identiteitsfraude aan te pakken. Het gaat dan om fraude met iemands identificerende persoonsgegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer, accounts en nicknames of combinaties hiervan.
Ook kan worden opgetreden tegen fraude met reisdocumenten, rijbewijzen, vreemdelingendocumenten of identiteitsbewijzen die toegang geven tot organisaties of diensten die van vitaal of nationaal belang zijn, zoals de nationale politie of de Tweede Kamer.

Biometrie

Personen die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen kunnen nu ook dankzij de wet worden aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken daarvan niet langer geschikt zijn als identificatiemiddel. Of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken.

Deze biometrische identiteitsbewijzen worden steeds vaker gebruikt voor het vaststellen van iemands identiteit, een nieuwe ontwikkeling waar de nieuwe wet bij moet aansluiten. Volgens het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de wet een antwoord op pogingen van fraudeurs die nieuwe manieren zoeken om identiteitsfraude te plegen.

Delen

Nieuwsbrief

Sign up for PXS by numbers

Social media

Twitter

Volg ons